Corona

Frankrike öppnar upp – allt färre förbud och restriktioner

Den franska regeringen öppnar samhället snabbare än planerat. Numera behöver man inte bära mask utomhus, med några undantag, se nedan. Måndagen den 21 juni slopas utegångsförbudet på nätter. Man får då vara ute efter klockan 23 på kvällen. Restauranger och kaféer är öppna, liksom affärer, sporthallar, badhus och gym.

Regler för masker:

Man behöver inte bära mask utomhus, utom vid följande tillfällen:

  • Besök på marknader
  • I köer
  • I stora folksamlingar
  • På lekplatser
  • Konserter och stora evenemang
  • OBS! I butiker är mask fortfarande obligatoriskt.

När utegångsförbudet har slopats är den enda kvarvarande restriktionen att diskotek och nattklubbar inte får ha öppet.

Under dagtid får vara ute så mycket man vill.

Detta gäller också:

Fortfarande finns en mängd regler för resor mellan länder. (För uppdaterad information om resor, se hemsidan för Svenska ambassader Sweden abroad.)

Hotell, vandrarhem och kortvariga turistboenden får hålla öppet.

Hjälporganisationers utdelning av mat är tillåten.

Offentlig service håller öppet. Prefekturer och domstolar (CNDA) håller öppet.

Självklart är « les gestes barrières » (hålla avstånd, tvätta händerna ofta, nysa i armvecket, använda engångsnäsdukar…) fortfarande lika viktiga. Att bära mask är numera mer regel än undantag så ha alltid en mask med dig när du går ut.

Fler tankar om coronaviruset

Klicka här för tips och tankar om hur man kan göra för att må så bra som möjligt under corona-perioden. På svenska och dari!

Corona-virus / Covid-19

Det sprids många rykten på nätet om coronaviruset och hur man kan skydda sig. Därför är det viktigt att söka information från myndigheter och etablerade medier som Sveriges Television och Dagens Nyheter.

Man vet att smittan startade i den kinesiska provinsen Wuhan och starka misstankar riktas mot de marknader med levande djur som finns i området. Där ska smittan spridits från djur till människor.

Coronaviruset är farligast för äldre. Det beror på att äldre har svagare immunförsvar. Speciellt hårt drabbas de som också har andra sjukdomar eller röker.

Andra pandemier har förekommit. I Sverige talar vi till exempel om Asiaten (1958) och Hongkonginfluensan (1968) och även då var det personer över 60 år som löpt störst risk.

Här hittar du bra information om Corona och hur du skyddar dig:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Om du vill ha information på persiska finns det på denna svenska sida:

We tell the word about corona

För aktuell information på olika språk (varierar) om läget i Frankrike, följ gärna BAAM och Le Cèdre-SCCF Covid-19 på Facebook.

Böter

Under den förra Corona-karantänen (le confinement) och tidigare utegångsförbud fick en del personer böter pga de inte hade rätt ifyllt intyg, eller inget intyg alls. Tänk på detta:

Som asylsökande ska man inte behöva betala dessa böter eftersom man inte har någon riktig inkomst. Det går att överklaga, och detta kan göras online. LAMSF kan hjälpa er med detta. Kontakta oss om ni har fått böter och vill överklaga.