Corona

Ny nedstängning i Frankrike

En nedstängning av Frankrike gäller sedan i slutet av oktober. Från och med lördagen den 16 januari gäller nya regler. Man får fritt röra sig utanför bostaden under dagtid, men på kvällar efter klockan 18:00 gäller utegångsförbud som sträcker sig till följande morgon kl 06:00.

Varannan vecka kommer myndigheterna att uppdatera informationen om epidemin och de eventuella förändringar av regler som införs.

Från och med 16 januari

  • Ingen allmän karantänen .
  • Inget intyg kommer att behövas för att gå ut.
  • Utegångsförbud 18:00 – 06:00
  • Man får resa fritt i Frankrike.
  • Restauranger och sportanläggningar kommer att fortsatt vara stängda.

Sedan tidigare gäller:

– Affärer och varuhus får ha öppet.

– Kyrkor, moskéer o.s.v kommer får hålla öppet, men med regler som begränsar antalet besökare.

Följande gäller också:

Gränserna inom EU stängs inte, men man behöver ett giltigt skäl för att resa, vilket innebär mer kontroller vid gränsen.

(För uppdaterad information om resor, se hemsidan för Svenska ambassader Sweden abroad.)

Hotell, vandrarhem och kortvariga turistboenden får hålla öppet.

Hjälporganisationers utdelning av mat är tillåten.

Offentlig service håller öppet. Prefekturer och domstolar (CNDA) håller öppet.

Självklart är « les gestes barrières » (hålla avstånd, tvätta händerna ofta, nysa i armvecket, använda engångsnäsdukar…) fortfarande lika viktiga. Att bära mask är numera mer regel än undantag så ha alltid en mask med dig när du går ut.

Information om utegångsförbudet

Utegångsförbudet gäller från kl. 20:00 på kvällen till 06:00 nästa morgon. Den som bryter mot förbudet riskerar böter på 135 euro (ca 1 400 kronor), vid en andra överträdelse 3 750 euro (ca 38 000 kronor).

Om man av någon anledning ändå måste lämna sitt boende under utegångsförbudet ska man ha ett intyg om skälet. Giltiga skäl är bland annat om man arbetar, om man akut måste hjälpa en anhörig eller om besöka sjukhus.

Intyget kan laddas ner här och skrivas ut.

Intyget kan fyllas i direkt på mobilen, klicka här.

På bilden nedan finns instruktioner om hur intyget fylls i:

Fler tankar om coronaviruset

Klicka här för tips och tankar om hur man kan göra för att må så bra som möjligt under corona-perioden. På svenska och dari!

Corona-virus / Covid-19

Det sprids många rykten på nätet om coronaviruset och hur man kan skydda sig. Därför är det viktigt att söka information från myndigheter och etablerade medier som Sveriges Television och Dagens Nyheter.

Man vet att smittan startade i den kinesiska provinsen Wuhan och starka misstankar riktas mot de marknader med levande djur som finns i området. Där ska smittan spridits från djur till människor.

Coronaviruset är farligast för äldre. Det beror på att äldre har svagare immunförsvar. Speciellt hårt drabbas de som också har andra sjukdomar eller röker.

Andra pandemier har förekommit. I Sverige talar vi till exempel om Asiaten (1958) och Hongkonginfluensan (1968) och även då var det personer över 60 år som löpt störst risk.

Här hittar du bra information om Corona och hur du skyddar dig:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Om du vill ha information på persiska finns det på denna svenska sida:

We tell the word about corona

För aktuell information på olika språk (varierar) om läget i Frankrike, följ gärna BAAM och Le Cèdre-SCCF Covid-19 på Facebook.

Böter

Under den förra Corona-karantänen (le confinement) var det många som fick böter pga de inte hade rätt ifyllt intyg, eller inget intyg alls. Det kan hända igen, Tänk på detta:

Som asylsökande ska man inte behöva betala dessa böter eftersom man inte har någon riktig inkomst. Det går att överklaga, och detta kan göras online. LAMSF kan hjälpa er med detta. Kontakta oss om ni har fått böter och vill överklaga.